Rekordhögt deltagande i valet i Polen



Det polska valet som ägde rum på söndagen har fått valdeltagandet att sjunka, enligt preliminära uppgifter. Polens invånare väntar nu på det slutliga resultatet som förväntas komma på måndagen.

Valet har varit kantat av kontroverser och oro över eventuell påverkan på valresultatet. Oppositionspartier har kritiserat regeringen för maktmissbruk och försök att påverka valet genom att införa nya regler och restriktioner i samband med covid-19-pandemin.

Enligt preliminära uppgifter visar valdeltagandet att färre personer röstat jämfört med tidigare val. Det slutliga resultatet kommer att avgöra vilket parti som kommer att styra Polen de kommande åren.

Det här valet har stor betydelse för Polen och även för Europa. Polens regering styrs för närvarande av det konservativa och nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa, som har varit kontroversiella bland annat på grund av deras politik mot rättsväsendet och media.

En seger för oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) skulle kunna leda till en förändring i polsk politik. Den politiska situationen i Polen har redan varit spänd och en förändring i regeringsmakten skulle kunna få större konsekvenser för landet och regionen.

Det är en av anledningarna till att det här valet följs noga i hela Europa. Resultatet kan påverka relationerna mellan Polen och EU och även ha konsekvenser för EU:s politik och beslut.

Således kommer många att hålla andan och vänta på det slutliga resultatet av det polska valet. Vilket parti som kommer att styra Polen och hur regionen kommer att påverkas återstår att se.