En nyhet inom damhockeyn i år är att det har skett en övergång från en till fyra juniorserier i Sverige. Detta har främst gjorts för att uppfylla kvoten av hemmafostrade spelare i Svenska damhockeyligan (SDHL). Många lag har tidigare använt unga svenska spelare för att fylla upp antalet spelare som krävs enligt regeln om hemmafostrade spelare i ligan. Enligt Oscar Alsenfelt, som är ansvarig för damhockeyn i Svenska ishockeyförbundet, är de fyra juniorserierna av stor betydelse för utvecklingen av svensk damhockey och är en prioritet.
Även om andelen importerade spelare i SDHL är ungefär 45 procent, så finns det fortfarande en betydande mängd juniorer i ligan för att uppfylla regeln om hemmafostrade spelare. Dessa spelare måste antingen spela i dubbla lag eller välja att spela i SDHL. Det är viktigt att se till att juniorplattformen utvecklas och att den håller hög kvalitet, samt att spelarna får möjlighet att spela mot spelare i samma ålder och därmed stannar kvar inom sporten.
Antalet importerade spelare i SDHL har ökat under några år och inför säsongen 2021/2022 infördes en regel om hemmafostrade spelare, där kraven gradvis ökar över tid. Trots att regeln har funnits ett tag är fortfarande i genomsnitt tio spelare per lag utländska.
Förra året skulle minst 10 spelare vara hemmafostrade i en trupp på 21-22 spelare. I år har ligan valt att hålla sig på samma nivå.
Enligt Alsenfelt skulle en ökning av kraven för närvarande inte vara till fördel för helheten om man tar hänsyn till alla för- och nackdelar. Om man tittar på den totala spelarbasen inom svensk damhockey så finns det endast de spelare som finns tillgängliga. Det är inte möjligt att fylla både seniorlagen och de fyra juniorserierna, helt enkelt för att det inte finns tillräckligt med spelare.
När det gäller målet att huvuddelen av spelarna i SDHL ska vara svenska år 2025 tror Alsenfelt inte att det kommer att uppnås. Han vill inte säga ja eller nej till frågan, utan påpekar att det är möjligt att reglera det, men man måste också tänka på konsekvenserna. Målet är att fortsätta öka antalet svenska spelare i SDHL, men det finns inget konkret nästa steg för att uppnå detta mål.