Svenskar i Bryssel får sina mörka minnen väckta



Svensk på plats i Bryssel berättar om terrorattacken under EM-kvalet

Många svenskar i Belgien förberedde sig under ett helt år för att få heja på Sverige i EM-kvalet på ”hemmaplan”. Men istället slutade det hela i terror och mörka minnen från tidigare attacker.

Brysselboende svenskar som hade biljetter till fotbollsmatchen på Kung Baudouin-stadion i måndags fick uppleva en halvlek av spelet innan de tvingades vänta i ovisshet på att få åka hem. Polisen jagade fortfarande den man som skjutit ihjäl två svenska supportrar tidigare på kvällen.

Följande dag var tung och lång för många, med stängda skolor och arbete hemifrån av säkerhetsskäl. Viktor Nilsson, en praktikant i EU-parlamentet, berättar om hur trött han var efter att adrenalinet hade lagt sig efter matchen och att han inte hade sovit mycket.

I onsdags bjöds Nilsson och flera andra svenskar in till Svenska kyrkan i Bryssel för att träffa statsminister Ulf Kristersson (M) efter terrordådet. Många av invånarna i staden var också med vid förra attentatet och därför blev mötet uppskattat av de som var där. Det gav dem möjlighet att dela sina rädslor och oro med varandra.

Terrortiden i Bryssel 2016, när tre självmordsbombare sprängde sig i tunnelbanan och på flygplatsen, är fortfarande en mörk period för staden. Då dödades 32 personer och hundratals skadades.

Svenska kyrkan i Bryssel ombads redan i somras att ta ned sin svenska flagga och har nu även tagit ner skylten. Kyrkoherden Fredrik Ollila är dock nöjd över att kunna öppna kyrkan igen efter attacken och känner sig trygg då de följer de rekommendationer som de får från den belgiska polisen.

Även om Sverige ses som en måltavla efter koranbränningarna så tycker EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson att man fortfarande kan vara stolt över att vara svensk och visa sin nationalism.

Viktor Nilsson känner sig trots attacken säker i Bryssel men kommer att vara mer vaksam framöver. Han anser att man inte kan stanna hemma hela tiden och undvika att göra saker på grund av hotbilder, utan att det är viktigt att vara försiktig och ha ögonen öppna.

Fakta om tidigare terrordåd i Belgien beskrivs också i artikeln.