Välfärden ska vara tillgänglig för nyanlända



Regeringen och Sverigedemokraterna vill ändra tillgången till ersättning och bidrag för nyanlända i Sverige. Detta enligt en artikel på DN Debatt, där partiledarna för de fyra partierna skriver att de vill ”stärka drivkrafterna att integreras” för över 400 000 vuxna icke-europeiska medborgare som för närvarande bor i landet.

I artikeln föreslås att nyanlända inte ska få omedelbar tillgång till alla ersättningar och bidrag på samma sätt som svenska medborgare. Istället ska de behöva kvalificera sig genom att integreras och arbeta steg för steg. Regeringen kommer att tillsätta en utredning för att undersöka hur denna kvalificering ska utformas.

Enligt partiledarna ska nyanlända kunna kvalificera sig genom att arbeta, betala skatt och ha permanent laglig bosättning. Dessutom kan godkänt deltagande i kurser i svenska och samhällsorientering vara en grund för att få ta del av förmåner och bidrag.

Artikeln avslutas med att förändringen av tillgången till ersättning och bidrag för nyanlända kommer att bidra till att stärka integrationen för de över 400 000 vuxna icke-europeiska medborgare som för närvarande bor i Sverige.

Källa: DN Debatt