Dialogen med trossamfund bör stärkas i Sverige



FN:s rapportör, Nazila Ghanea, uppmanar Sverige att stärka dialogen med trossamfund för att bekämpa religiös intolerans, särskilt med tanke på de upprepade koranbränningarna som har ägt rum nyligen. Ghanea har besökt Sverige under tio dagar som en följd av FN:s människorättsråds fördömande av koranbränningar i en resolution i juli. Under besöket har hon träffat företrädare för regeringen, polisen och andra institutioner.

Ghanea konstaterar att Sverige historiskt sett har varit ett homogent, sekulärt samhälle där religion anses vara en privat angelägenhet. Men med migrationen har samhället blivit religiöst mer mångfaldigt. Hon framhåller vikten av att vara vaksam mot intolerans och diskriminering mot religion och tro samt att inte ignorera trakasserier, diskriminering och hot i samhället.

Ghanea anser att den senaste tidens ”utmaningar” har fått svenska myndigheter att inse att en del av lösningen kan vara att öka samarbetet och dialogen med trossamfunden. Hon kommer att presentera en fullständig rapport om sitt Sverigebesök inför FN:s människorättsråd i mars.