Den bortglömda faktorn bakom Erdogans Nato-valEn möjlig förklaring till Erdogans ändrade ställningstagande i Nato-frågan kan finnas i en förbisedd punkt i Vilnius-avtalet. När Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var på besök i Sverige för att delta i ”Nato Industry Forum”, möttes han av statsminister Ulf Kristersson för att diskutera Sveriges medlemskap i Nato. Både Kristersson och Stoltenberg tror att Sveriges Nato-medlemskap nu är nära att bli verklighet efter att Erdogan ratificerat Sveriges medlemskapsansökan i det turkiska parlamentet.

En möjlig anledning till Erdogans ändrade ställning kan vara avtalet från Vilnius, där det inte bara handlar om vad Sverige ska göra, utan också vad andra länder, inklusive USA, ska göra. En viktig del i avtalet är att försöka ta bort hinder och restriktioner för vapenhandel mellan Nato-länderna. Detta inkluderar även de amerikanska F-16-plan som Turkiet vill köpa. Erdogan har tidigare sagt att han skulle godkänna Sveriges Nato-medlemskap om USA säljer F-16-planen till Turkiet.

När Stoltenberg blev tillfrågad om hans diskussion med Erdogan angående F-16-planen hänvisade han till avtalet från Vilnius och betonade att det inte bara handlar om Sveriges agerande, utan också om vad andra länder och Nato som organisation ska göra för att öka samarbetet mot terrorism och minska hinder för vapenhandel. Det inkluderar även F-16-planen. Avtalet från Vilnius stadgar att det ej ska finnas några restriktioner, hinder eller sanktioner för försvarsrelaterad handel och investeringar mellan Nato-länderna och att man kommer arbeta för att avskaffa sådana hinder.