Finsk gasledning skadad – ankare hittat på platsenFinska myndigheter har lyft upp ett ankare vid den skadade Balticconnector-gasledningen mellan Finland och Estland. På havsbottnen finns släpmärken både före och efter skadan på ledningen.

I fokus för utredningen står nu det Hongkongflaggade fartyget Newnew Polar Bear, som rörde sig vid ledningen vid samma tid när skadan uppstått, rapporterar HBL.

Kaptenen på Newnew Polar Bear har inte gått med på ett frivilligt förhör. Fartyget har rört sig i finsk ekonomisk zon och inte finskt territorialvatten och därför kan inte polisen använda tvångsmedel. Arbetet med att nå och höra kaptenen fortsätter enligt den finska Centralkriminalpolisen i samarbete med kinesiska myndigheter.

Redan när skadan bekräftades av finska myndigheter gick polisen ut med att den misstänker grovt sabotage. Även datakommunikationskablar mellan Finland och Estland och mellan Sverige och Estland har skadats.

Centralkriminalpolisen och gränsbevakningen håller på tisdagskvällen en presskonferensen om läget i utredningen där även representanter för marinen deltar.