Giftiga Halloweenprylar – Viktiga RådKemikalieinspektionen har nyligen varnat för att många halloweenprodukter innehåller för höga halter av giftiga ämnen. Enligt en granskning av cirka 300 produkter, varav 40 var halloweenartiklar, innehöll 20 procent av halloweenprodukterna farliga ämnen som ansiktsmasker och dekorationer. Giftiga ämnen som ftalater och bisfenol A, som används i plaster, var några av de ämnen som upptäcktes. Kemikalieinspektionen menar dock att det inte är någon akut fara om man bär en mask med höga halter av dessa ämnen vid enstaka tillfällen, men påpekar att det är en potentiell hälsorisk på lång sikt om ämnena används i många produkter. Att tvätta av plastprodukterna hjälper inte eftersom ämnena sitter kvar och frigörs över tid. För att undvika produkter med höga halter av farliga ämnen rekommenderar Kemikalieinspektionen att man väljer varor från kända varumärken och etablerade företag. Produkterna från webbplatser utanför EU hade oftast högre halter av farliga ämnen, vilket troligen beror på att de inte uppfyller EU-reglerna.