Saab-sponsrade skolan hyllar saudiska diktatorn i sitt programEn skola i Saudiarabien, känt som Nün Academy och ägt av svenska Kunskapsskolan och vapentillverkaren Saab, har fått uppmärksamhet för att hylla den saudiska regimen samtidigt som de påstås förespråka respekt för mänskliga rättigheter. Skolans ägare har hävdat att barnen delas upp könsmässigt i 12-årsåldern, men en granskning avslöjade att könsuppdelningen sker redan i första klass. Kvinnliga lärare undervisar flickorna och manliga lärare undervisar pojkarna. Dessutom har skolan obligatoriska koranstudier och följer den konservativa tolkningen av sunniislam. Skolan marknadsförs som modern och tar in eliten som elever, men priserna är höga med elevavgifter upp till 150 000 kronor om året.

Skolan i Jeddah, Saudiarabien, har idag runt 1000 elever och drivs av Kedtech, ett dotterbolag till Kunskapsskolan. Skolan följer de regler som bestäms av den saudiska regeringen och har undervisning om islam och saudisk nationalidentitet. Konceptet ”itqan”, som betyder strävan efter perfektion och gudomlig ordning, guidar skolan och det är förbjudet med smink. Det finns inga böcker om kristendom, judendom eller andra religioner i skolbibliotekets onlinekatalog, då sådan litteratur är förbjuden i Saudiarabien.

Skolan har även fått kritik för att hylla den saudiska regimen och dess ledare, trots att kung Salman och kronprins Mohammed bin Salmans styre anses vara en av de värsta perioderna för mänskliga rättigheter i Saudiarabiens moderna historia. Massavrättningar och dödsstraff mot barn och människorättsaktivister har förekommit under deras regeringstid. Joey Shea, forskare om Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för Human Rights Watch, menar att det är svårt för individer eller institutioner i Saudiarabien att kritisera regimen och tala öppet om människorättsbrotten.

Kunskapsskolan och Saab har inte uttalat sig officiellt om skolans undervisning och värderingar. Kunskapsskolans ägare, Peje Emilsson, menar att könsuppdelade klasser inte behöver vara problematiskt och att man måste respektera lokala normer och traditioner. Saab hänvisar till Kunskapsskolan och Nün Academy när de tillfrågas om skolans värderingar.