Sánchez närmar sig majoriteten i SpanienSpaniens sittande premiärminister Pedro Sánchez behöver nu stöd från mindre regionala partier för att skrapa ihop en majoritet för hans regeringsalternativ. Arkivbild. Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Socialdemokratiska PSOE och vänsteralliansen Sumar meddelar att man nått en överenskommelse om att bilda koalitionsregering i Spanien. Ett viktigt steg för sittande premiärminister Pedro Sánchez chanser att hålla sig kvar vid makten.

Spanien befinner sig i en tid av politisk osäkerhet sedan valet i juni, där konservativa Partido Popular blev största parti, men utan tillräckligt stöd för att bilda regering.

Socialdemokraten Sánchez, nu tillförordnad premiärminister, fick i uppdrag att försöka få ihop en majoritet i kongressen efter att Alberto Núñez Feijóo, ledare för Partido Popular, misslyckats med sitt försök.

Avtalet som har nåtts mellan PSOE och Sumar inkluderar bland annat förslag om att minska arbetstiderna med bibehållen lön samt en ”chockplan” mot ungdomsarbetslöshet.

Stödet från Sumar är viktigt men inte tillräckligt för att säkerställa att Sánchez passerar en omröstning i kongressen. För att skrapa ihop en majoritet behöver han stöd från självständighetspartierna i Katalonien och Baskien.

Inget datum är satt för kongressens omröstning och om ingen kandidat får majoritet före den 27 november kommer nyval utlysas.