Ukrainskt antikt guld beslagtaget i Spanien



Spansk polis har konfiskerat antika guldsmycken som olagligt förts ut ur Ukraina. Totalt har fem personer gripits i Spanien de senaste veckorna när de försökte sälja smyckena. De gripna inkluderar två ukrainare, varav en är präst i den ortodoxa kyrkan, samt tre spanjorer.

Smyckena bedöms vara värda cirka 700 miljoner svenska kronor och dateras till mellan 800 och 400 år före Kristus. Enligt polisen utgör de en del av Ukrainas nationalarv. Smyckena försvann efter att ha ställts ut på ett museum i Kiev, Ukrainas huvudstad, mellan 2009 och 2013.

Under 2021 beslagtogs ett guldbälte och resten av smyckena, inklusive örhängen och halsband, har beslagtagits de senaste veckorna. Utredningen har samarbetat med myndigheterna i Albanien, Bulgarien, Cypern, Nordmakedonien och Ukraina, enligt den spanska polisen.