Varje land har rätt till självförsvarKinas utrikesminister Wang Yi har meddelat sin israeliske kollega att ”alla länder” har rätt att försvara sig, enligt en transkribering publicerad av det kinesiska utrikesdepartementet. Samtidigt betonade Wang att internationell humanitär rätt måste följas och att skyddet för civila måste garanteras. Kina åtog sig att göra allt för att stödja åtgärder för att uppnå fred.

Kina har hittills undvikit att direkt ta avstånd från Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober, där över 1 400 israeler, varav de flesta var civila, dödades och över 200 togs som gisslan. Tidigare har Wang hävdat att Israels svar på attackerna har överträtt självförsvar.

USA har uttryckt hopp om att Kinas relation med Iran, som stöder Hamas, kommer att kunna bidra till att lugna ner konflikten. Kina har tidigare lyckats minska spänningarna mellan Iran och Saudiarabien.

Wang påpekade vikten av att förhindra ytterligare eskalering och försämring av den humanitära situationen. Han betonade också att en tvåstatslösning är den enda hållbara lösningen på konflikten.