19-åring frias för mord – Namn och bild publicerades av flera medierFör drygt ett år sedan försvann Tove, 21 år gammal, i Vetlanda. I början av november hittades hon död och två unga kvinnor dömdes senare för mord i tingsrätten.

I dag friades den yngre av dessa kvinnor, 19 år gammal, från mord i hovrätten. Istället dömdes hon till ett års och sex månaders fängelse för grovt gravfridsbrott.

Under det gångna året har namnet och bilden på de unga kvinnorna publicerats i flera medier, inklusive Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen.

Expressens chefredaktör, Klas Granström, försvarar publiceringen av bild och namn – trots att den yngre kvinnan nu friats från mord.

”Det är ett mycket uppmärksammat och stort fall som har engagerat hela landet. Det är ovanligt på flera sätt och har skapat ett mycket stort intresse hos alla läsare och tittare”, säger han till Kulturnyheterna. ”När någon frias från mord behöver detta också framgå. Så jag tycker att det är det viktigaste att fortsätta rapportera så tydligt som möjligt.”

Flera medier har valt att inte namnge de inblandade, däribland SVT, som tidigare har hänvisat till att ärendet inte varit juridiskt avslutat och att det rör sig om två unga tidigare ostraffade personer med familjer som påverkas av publicering.

Även SvD, där Martin Ahlquist är ansvarig utgivare, har tidigare skrivit att allmänintresset inte motiverar publicitetsskadan och nämnt de inblandades ålder och omsorg om offrets anhöriga som viktiga faktorer att beakta.

Den äldre av de två kvinnorna, 20 år gammal, fick både morddomen och domen för grovt gravfridsbrott bekräftade i hovrätten. Straffet sänktes dock från livstids fängelse till 16 års fängelse.