”Avslöja” brottsliga vårdföretagare



Socialdemokraterna föreslår att ett nytt tillstånd införs för primärvård och att oseriösa vårdföretagare ”brännmärks” för att förhindra kriminella nätverk från att ta pengar från välfärden, enligt Ekot i Sveriges radio.

Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, säger till Ekot att det bästa är att se till att oseriösa aktörer inte får tillstånd att bedriva verksamhet.

En stor del av finansieringen för gängkriminella kommer från ekonomisk brottslighet, såsom bedrägerier och välfärdsbrott, till exempel genom att starta vårdföretag.

Socialdemokraterna kommer att presentera ett utskottsinitiativ med förslag för att stoppa de gängkriminella vårdföretagen. Partiet vill att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska företagare som vill starta vårdföretag.

Dessutom bör företagare som bedriver dålig verksamhet kunna ”brännmärkas” så att de inte kan starta ett nytt företag i en annan kommun eller region.

Socialdemokraterna vill också öka insynen i företagen genom att utöka offentlighetsprincipen.

Lena Hallengren säger att de som inte kan hantera skattemedel, möta patienter och vårda äldre inte bör bedriva verksamhet inom välfärden.