En chockande historia om Teresia Jack och hennes stulna spermier



Teresia Jack från Matfors i Västernorrland fick reda på vid nio års ålder att hennes biologiska pappa inte var den hon trodde, utan att hon hade blivit till genom insemination vid Akademiska sjukhuset i Uppsala 1971. För Teresia var detta ingen stor sak eftersom hon hade en pappa som hon älskade.

Den verkliga chocken kom senare i hennes vuxna liv när ett DNA-test avslöjade vilken man som hade donerat spermierna. Sjukhuset hade tidigare uppgett att det var en läkarstudent, men det visade sig vara fel. Teresias biologiska pappa var egentligen en man som hade gjort sin militärtjänstgöring i Uppsala i slutet av 60-talet.

Det här avslöjandet är en del av den svenska spermieskandalen, där flera värnpliktiga män i Uppsala lurades att donera spermier till ett forskningsprojekt vid Akademiska sjukhuset. I flera fall har dessa spermier använts för inseminationer. Hittills har tre män nu, 50 år senare, fått reda på att de har biologiska barn som de inte visste om.

Teresias biologiska pappa, som nu är i 70-års åldern, har genom forskningsprojektet också blivit biologisk far till ytterligare två döttrar. Han har valt att inte ha någon kontakt med dem, och Teresia respekterar hans beslut. För sin egen del är hon nyfiken på sina två nyupptäckta systrar och tycker att det är häftigt att få ha dem i sitt liv, även om det sker vid 50-års ålder.