Kriminellt förflutet kan avslöjas genom sms som sänds till din adressDet finns en ny tjänst som kan hjälpa privatpersoner att få reda på om någon obehörig har skrivit sig på deras adress. Tjänsten heter ”Adresslarm” och lanseras av söktjänsten Hitta.se. Genom tjänsten kan användarna få ett SMS om någon annan skriver sig på deras hemadress. För att använda tjänsten krävs det att man har BankID.

Tidigare har det framkommit att kriminella personer har skrivit sig på okända människors adresser för att kunna gömma sig. Detta har medfört en ökad risk för våld och hot mot oskyldiga personer. Finansminister Elisabeth Svantesson har varnat för detta och på grund av det har Skatteverket fått i uppdrag att ta fram en liknande tjänst som meddelar när någon skriver sig på ens adress.

Även om Skatteverkets tjänst ännu inte har lanserats, så finns ”Adresslarm” från Hitta.se redan tillgängligt för användare. Enligt Niklas Grawé, vd på Hitta.se, har de arbetat på den här lösningen sedan fenomenet med att skriva sig på andras adresser blev vanligt inom gängkrigen.

För närvarande får man inte automatiskt något meddelande från Skatteverket om någon obehörig skriver sig som boende på ens adress. Men informationen går att få genom att logga in på Skatteverkets webbplats.

Artikeln är uppdaterad klockan 09:33 och publicerad klockan 09:31.