Meta: Studie visar att ungas hälsa påverkas av 42 delstater42 amerikanska delstater stämmer Meta för att skada unga människors psykiska hälsa. De anser att företagets plattformar har agerat utstuderat för att skapa beroende hos unga människor. Stämningen har lämnats in i en federal domstol av 33 delstater, inklusive New York och Kalifornien. Dessutom har nio delstater stämt Meta på delstatsnivå.

I stämningsansökan framkommer att ”Meta har använt ny, kraftfull teknik för att locka, engagera och till slut fånga unga och tonåringar”. Delstaterna menar att motivet är att maximera företagets vinster och att Meta upprepade gånger har vilselett allmänheten om farorna med sina plattformar. De anklagar även Meta, som äger Facebook och Instagram, för att ha dolt hur företaget ”utnyttjar och manipulerar sina mest sårbara konsumenter”.

”Det råder rekordhöga nivåer av psykisk ohälsa bland barn och tonåringar, och företag som Meta är ansvariga för detta”, säger Letita James, chef för New Yorks justitiedepartement.

Meta har i ett uttalande sagt att man delar önskan om att erbjuda ”säkra och positiva upplevelser online” och att man redan har implementerat flera verktyg på plattformarna för att hjälpa tonåringar och deras föräldrar. Företaget är dock besviket över att delstaterna valt att gå den här vägen istället för att samarbeta konstruktivt med företag inom branschen för att införa tydliga och åldersanpassade standarder för de olika appar som tonåringar använder.

Artikeln är publicerad den 24 oktober