Trump mötte tidigare fixaren i rätten



Donald Trumps tidigare advokat och ”fixare”, Michael Cohen, vittnar i en rättegång om att Trump beordrade sina medarbetare att överdriva värdet på sina tillgångar. Cohen, som var närvarande i rättssalen tillsammans med Trump, påstår att han fick i uppdrag av Trump att öka värdena på tillgångarna med hjälp av en godtyckligt vald siffra. Dessa överdrivna värden användes för att erhålla fördelaktiga lån och försäkringsavtal. Cohen har tidigare erkänt att han själv var delaktig i bedrägeriet och hävdar att även Trump Organizations finanschef, Allen Weisselberg, var inblandad.

Donald Trump och hans två äldsta söner har redan förklarats skyldiga till att ha överdrivit värdet på sina fastighetstillgångar. En domare i New York har konstaterat att de genom att ljuga om tillgångarnas värde har fått fördelaktiga avtal, lägre räntor och försäkringspremier för sina företag. Nu återstår det att avgöra vilken bötessumma som ska utdömas och om några näringsförbud ska beläggas familjen Trump.

Detta är första gången Cohen och Trump möts öga mot öga sedan Cohens fängelsedom 2018. Cohen har blivit känt som en ”stjärnvittne” mot sin tidigare chef och har bland annat beskrivit Trump som en lurendrejare och rasist. Han hävdar att Trump gav honom order att betala tystnadspengar till kvinnor som påstod sig ha haft affärer med Trump före valet 2016. Trump förnekar kännedom om betalningarna och har kallat Cohen en ”vanärad brottsling”.

Trump själv har ännu inte vittnat i rättegången, men har närvarat i domstolen och kritiserat åklagaren Letitia James och processen. Letitia James hävdar att Trump överdrev sina tillgångars värde mellan 2011 och 2021 för att berika sig själv och sin affärsverksamhet och kräver en bötessumma på minst 250 miljoner dollar.