Agent utpekad i helikopterråd gripen – dom meddelad idagIdag faller domen mot mannen som greps under dramatiska former i fjol, misstänkt för grov olaga underrättelseverksamhet på uppdrag av rysk underrättelsetjänst. Han pekas ut som en ”anskaffningsagent” inom ett världsomspännande ryskt nätverk för olovlig tekniköverföring från väst. Åklagaren har yrkat på 4,5 till 5 års fängelse och att mannen hålls kvar i häkte i väntan på dom. Mannen själv nekar till brott och hävdar att han var ovetande om att personer han gjort affärer med agerade på uppdrag av Ryssland. Efter elva månader i häkte släpptes han på fri fot eftersom det inte längre ansågs finnas skäl att hålla honom frihetsberövad. Dom meddelas idag kl. 11. Brott mot Sveriges säkerhet, som spioneri och olovlig underrättelseverksamhet, kan ge straff upp till arton år eller livstid. Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU, är ökänd för att bedriva liknande verksamhet världen över.