Från korv och spett räddades katterRunt 1 000 katter har blivit räddade från en lastbil som var på väg till ett slakteri i Kina, enligt rapporter från statliga medier. Katterna skulle sannolikt ha blivit slaktade och transporterade söderut för att användas som fläsk- och lammkött eller korv. Lastbilen stoppades i Zhangjiagang i provinsen Jiangsu och användes för att fånga och transportera katterna, enligt det statliga nyhetsorganet The Paper. Det uppskattas att lasten av katter skulle ha varit värd uppemot 225 000 kronor på marknaden för fläsk- eller lammkött. Djuraktivisten Gong Juan kommenterar händelsen och säger att vissa människor är beredda att göra vad som helst för att tjäna pengar. Det är oklart om katterna var herrelösa eller husdjur. De räddade katterna har skickats till ett katthem. Tillslaget genomfördes efter tips från djuraktivister som upptäckte ett stort antal trälådor med katter i närheten av en kyrkogård. Efter att ha övervakat situationen i sex dagar kontaktade man polisen när lastbilen började köra iväg med katterna mot slakteriet. Händelsen har skapat engagemang i frågor om djurrättigheter och livsmedelssäkerhet i Kina på sociala medier och många kräver att myndigheterna ska intensifiera sin övervakning. Landet har lagar som reglerar och skyddar boskap och hotade djurarter, men det finns ingen generell lagstiftning som förbjuder djurplågeri av husdjur och herrelösa hundar och katter.