Mandela-partiet tappar stöd i opinionen.Stödet för Sydafrikas maktparti ANC ligger under 50 procent inför nästa års val, enligt en aktuell opinionsundersökning. Detta skulle vara första gången sedan partiet kom till makten i landets första demokratiska val 1994 som maktpartiet landar under 50 procent i det nationella valet. Enligt undersökningen skulle ANC samla omkring 45 procent av rösterna, medan det största opinionspartiet Demokratiska alliansen (DA) får 31 procent och vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF) får 9 procent. ANC har dominerat den sydafrikanska politiken sedan 1994 men stödet för partiet har minskat sedan toppnoteringen på nästan 70 procent år 2004, bland annat på grund av korruptionsskandaler, hög arbetslöshet och stora inkomstskillnader. Antalet ANC-partimedlemmar har också minskat med över 30 procent de senaste fem åren. I somras bildade DA en koalition med sex mindre grupper i ett försök att få ANC från makten.