Ny forskning om månen skapar oro hos forskarenEn ny studie visar att månen är minst 40 miljoner år äldre än vad forskarna tidigare trott. Upptäckten kan nu väcka frågor om hur månen faktiskt bildades.

Tidigare har forskare trott att månen bildades för ungefär 4,5 miljarder år sedan, runt samma tid som jorden. Men en ny analys av månens bergarter, som samlades in under Apollo-missionerna, visar nu att månen kan vara betydligt äldre än så.

Forskarna har använt en teknik som kallas för radiometrisk datering för att bestämma åldern på månens bergarter. Genom att mäta förekomsten av olika isotoper i bergarterna kan man beräkna hur lång tid det har tagit för dem att bildas.

Resultaten visar att några av de äldsta bergarterna på månen är upp till 4,51 miljarder år gamla, vilket är nästan samma ålder som de äldsta bergarterna på jorden. Detta tyder på att månen bildades kort efter solsystemets födelse.

Denna nya kunskap kan leda till en omprövning av de nuvarande teorierna om månens bildning. Enligt den mest övertygande teorin kolliderade en marsstor protoplanet med jorden och materialet från kollisionen bildade månen. Men om månen är äldre än vad man tidigare trott, kan det innebära att det fanns andra processer som bidrog till dess bildning.

Forskarna kommer nu att fortsätta sina undersökningar för att försöka få mer klarhet kring månens bildning. Att förstå hur månen bildades är inte bara viktigt för att kunna besvara fundamentala frågor om vår egen planet, utan det kan också hjälpa oss att förstå bildningen av andra himlakroppar i universum.