Undeniable evidence of Israeli war crimesAmnesty International anklagar Israel för att ha begått flera krigsbrott i Gaza och uppmanar Sveriges utrikesminister att agera. Organisationen har granskat fem israeliska anfall som alla kan vara krigsförbrytelser, enligt deras undersökningar. Bland annat nämns bombningarna av en marknad, ett flyktingläger och ett flerfamiljshus där civila dödades. Amnesty hävdar att Israel inte har gjort tillräckligt för att undvika att skada och döda civila och att deras anfall inte var proportionerliga. I krigets lagar är det viktigt att undvika att anfalla civila och att våldet sätts i relation till dess militära betydelse. Amnesty menar att Israel inte har följt dessa lagar. Utrikesminister Tobias Billström har sagt att Israel har rätt att försvara sig och att deras reaktion på Hamas attacker har varit proportionerlig. Men Amnesty Internationals generalsekreterare, Anna Johansson, anser att granskningen visar annorlunda. Både Amnesty International och svenska Amnestys generalsekreterare fördömer även Hamas krigsbrott och betonar att även de har varit brutala i sina attacker mot civila. Eldupphöret mellan Israel och Hamas i Gaza trädde i kraft den 21 maj, efter 11 dagars strider som kostade över 250 palestinier och tolv israeler livet.