Biden och Wang möttes: Positiva framtidsutsikterUSA:s president Joe Biden och Kinas utrikesminister Wang Yi har hållit ett möte i Vita huset, vilket kan öppna upp för ett besök av Kinas president Xi Jinping nästa månad. Mötet är en del av en serie möten mellan amerikanska och kinesiska toppolitiker under året.

En talesperson för Vita huset säger att Biden under mötet betonade vikten av att USA och Kina samarbetar för att möta globala utmaningar. Mötet, där även USA:s utrikesminister Antony Blinken och nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan närvarade, anses vara en positiv utveckling och ett tillfälle att upprätthålla dialogen mellan länderna.

Relationen mellan USA och Kina är för närvarande spänd både geopolitiskt och i handelsfrågor. Mötet mellan Biden och Wang kan ses som ett försök att förbättra relationen mellan länderna.

Tidigare i oktober bjöd Biden in president Xi till Apec-mötet i San Francisco i november, men Xi har ännu inte svarat på inbjudan. Det återstår att se om Wangs besök kan leda till ett positivt svar från Xi.

Enligt Vita huset ser Biden fram emot att träffa Xi igen och är övertygad om att det kommer att ske. Inför resan till USA uttryckte Wang att Kinas mål är att snabbt få relationen med USA på rätt spår i en sund, stabil och hållbar riktning.