Svenska medborgare med kopplingar till gängkriminalitet häktade för terroristaktiviteter i Tunisien.Titel: Svenska gängmän gripen i Tunisien, misstänks för terrorrelaterade brott

En specialenhet inom tunisiska polisen har gripit fem svenska män som misstänks vara involverade i en terrororganisation. Tunisisk polis hade haft spaning på männen under flera veckor innan de slog till. Gripandet skedde när männen var på väg till staden Hammamet förra veckan. Vid gripandet beslagtog polisen två pistoler, narkotika och andra föremål relaterade till brottslighet.

Svensk polis hade också kännedom om att männen befann sig i Tunisien och misstänkte tidigt att de kunde vara ledare inom det kriminella nätverket Bronätverket. Identiteterna på de gripna har nu bekräftats och alla fem männen tillhör en grupp lojal med Rawa Majid. Flera av dem är också kopplade till allvarliga narkotikabrott.

Enligt uppgifter från Aftonbladet är svenska polisens prioritet nu att få tillgång till de gripnas telefoner för att analysera innehållet. Tunisisk polis misstänker inte bara att männen är inblandade i internationell narkotikahandel utan också att de tillhör en terrororganisation. Utredningen pågår fortfarande och detaljerna kring misstankarna är ännu okända. En svensk poliskälla säger dock att de allvarliga brottsmisstankarna kan vara relaterade till männen beväpnade sig.

De gripna männen kommer att förflyttas till ett speciellt häkte för terrormisstänkta i Tunis. Det förväntas att de kommer att vara frihetsberövade en längre tid i väntan på fortsatt utredning.