Dessa tre veckor har präglats av krigArtikel: Israel går in i Gaza med fullskalig invasion efter Hamasattack

Israel svarade med en omfattande invasion av Gazaremsan efter att den terrorstämplade gruppen Hamas genomförde en våldsam attack på flera platser i Israel för tre veckor sedan. Attacken inkluderade avfyrande av tusentals raketer och attacker på civila i närliggande städer. Över 1 400 människor, främst civila, dödades i attackerna och över 200 personer togs som gisslan.

Israel inledde ett omfattande flyganfall mot Gaza som svar på attacken. Dock ansågs det vara ett misslyckande för den israeliska underrättelsetjänsten att inte ha förutsett attacken, då den ses som en av världens bästa underrättelsetjänster. Internationellt fördömdes attacken mot Israel och flera länder, inklusive USA, uttryckte sitt stöd för Israel.

Under den första veckan av kriget attackerade Israels stridsflyg över 200 mål i Gaza och förstörde byggnader, inklusive en moské. All import av mat, vatten, bränsle och mediciner stoppades och ett kraftverk i Gaza slutade fungera på grund av bränslebrist. Israel uppmanade civila i Gaza city att evakuera söderut, men FN varnade för en humanitär katastrof och många kunde inte flytta på sig.

Under den andra veckan av kriget hölls stora demonstrationer runt om i världen mot Israels attacker mot Gaza. Israel var redo för en fullskalig markoffensiv och tiotusentals soldater mobiliserades vid gränsen till Gaza. Allt fler internationella röster krävde en humanitär korridor till Gaza, medan USA avrådde Israel från att ockupera Gaza.

Discussions:
– Artikeln beskriver konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza. Det nämns att Israel inledde en invasion som svar på Hamasattacken. Vad anser du om Israels svar på attacken?
– FN fördömde attackerna och uppmanade till eldupphör. Tror du att internationella påtryckningar och fördömanden kan få parterna att nå en överenskommelse?
– Hur kan den humanitära situationen i Gaza förbättras? Vilka åtgärder bör vidtas för att hjälpa befolkningen i Gaza?
– I artikeln nämns att Amnesty International anklagar Israel för krigsbrott. Vad är din åsikt om dessa anklagelser och hur bör de hanteras?
– Tror du att det finns en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina? Isåfall, vad skulle vara en framgångsrik lösning enligt dig?