Plötsligt dök orkanen Otis upp och förstörde Acapulco.Otis blir Mexikos starkaste orkan någonsin

Mexikos turistparadis Acapulco drabbades av den kraftigaste orkanen som landet någonsin upplevt. Trots att experterna inte förväntade sig att Otis skulle nå orkanstyrka, utvecklades den snabbt till en kategori 5-orkan – den högsta kategorin av farliga stormar.

Den kraftiga ovädret slog till med vindar på över 73 meter per sekund, vilket kan jämföras med den svenska stormen Gudrun där de kraftigaste vindbyarna nådde 42 meter per sekund. Tak slets av hem och hotell, gator svämmades över och träd rycktes upp med rötterna. Översvämningar drabbade även flera sjukhus och patienter fick evakueras till säkrare områden.

Räddningspersonal och militär hade svårt att nå Acapulco på grund av ovädret och kunde inte nå staden förrän sent på onsdagen. Som ett resultat av orkanen har minst 27 personer dött och fyra saknas fortfarande.

Prognosen för ovädret var enligt experterna en ”katastrofalt misslyckande” och ingen kunde förbereda sig för den snabba eskaleringen av stormen. Meteorologerna kopplar stormens hastiga intensifiering till klimatförändringarna som människor orsakar.

Detta katastrofala oväder har förorsakat stor förödelse i Acapulco och det kommer att ta tid och resurser att återuppbygga staden och hjälpa de drabbade.