Ryssland bojkottar fredsmöte om UkrainaUkrainas president Volodymyr Zelenskyj hoppas att hans fredsplan ska få ökat stöd under helgens möte på Malta. Representanter från över 50 länder kommer att delta i fredssamtalen, men Ryssland, som fördömer mötet som ”uppenbart anti-ryskt”, kommer inte att vara närvarande.

Mötet på Malta kommer att fokusera på flera huvudområden, inklusive säkerhet i livsmedelsförsörjning, energi- och kärnkraftssäkerhet, humanitära frågor och att återställa Ukrainas territoriella integritet. Målet med mötet är att komma fram till ett gemensamt uttalande, något som inte lyckades vid de två tidigare liknande mötena i Jidda och Köpenhamn.

Zelenskyj hoppas att mötet kommer att leda till ökat stöd för hans plan för att avsluta kriget. I planen uppmanas Ryssland att dra tillbaka sina soldater från Ukrainas internationellt erkända gränser, inklusive från Krim som Ryssland annekterade 2014. Ryssland har dock avvisat en sådan uppgörelse och hävdar att vissa ukrainska län tillhör Ryssland.

Ryska UD:s talesperson, Maria Zacharova, har avfärdat mötet som ett ”uppenbart anti-ryskt evenemang” som inte syftar till att hitta en fredlig lösning på kriget. Hon betonade att sådana möten är kontraproduktiva och saknar perspektiv.