Sydafrika skapade historia genom att besegra Nya Zeeland i en dramatisk VM-final och bli världsmästare i rugbyI lördagkvällens final stod mycket på spel för Sydafrika, som hade chansen att vinna sin fjärde VM-titel. Efter en otroligt tajt kamp kunde de titulera sig världsmästare. Under de första 40 minuterna var matchen mycket jämn, och båda lagen utbytte straffsparkar. Sydafrika hade dock övertaget och ledde med 12-6 i halvtid, efter att Nya Zeelands lagkapten Sam Cane fått rött kort för en tuff tackling. Det var första gången någonsin ett rött kort delades ut i en VM-final. I andra halvlek var det Nya Zeeland som jagade ett försök, men trots att de kom fram till målområdet lyckades de inte få in bollen för fem poäng. Richie Mo’unga missade också målsparken efteråt, så All Blacks fortsatte att ligga under med 11-12. Med sex minuter kvar hade Jordie Barrett chansen att ge Nya Zeeland ledningen, men missade straffsparken. Sydafrika spelade smart och höll ut till sista visslan för att ta hem ännu ett VM-guld. Lagkapten Siya Kolisi hyllade motståndarna och förklarade att detta betydde mycket för Sydafrika som land, och att laget visade vad sydafrikaner kan åstadkomma när de arbetar tillsammans.