Från Atatürks skugga mot nya horisonterTurkiet firar 100 år som en modern stat och hyllar både landets grundare Kemal Atatürk och dagens president Erdogan. Atatürk, som utropade Turkiet som en självständig nation 1923, spelade en central roll i att bygga landet och införa principerna om sekularism och modernisering. Hans politiska arv är alltjämt närvarande i Turkiet, men dagens ledare Erdogan har också gjort sitt avtryck med sin konservativa agenda och ökade inflytande för islam. Turkietexpert Bitte Hammargren tror att Atatürks politik inte skulle accepteras idag och att hans enpartistat och tryckande av islams roll inte skulle fungera i dagens samhälle. Trots detta är Atatürk fortfarande en ikonisk och hyllad figur i Turkiet, som anses vara grundaren av den moderna republiken och en nationens räddare. Dagens firande inkluderar fyrverkerier, tal och utställningar, men det är osannolikt att en ung Atatürk skulle kunna uppnå samma framgång idag.