Iran: Människorättsaktivist arresterad under begravningDen iranska människorättsjuristen och aktivisten Nasrin Sotoudeh har gripits av iransk polis och enligt hennes make också blivit misshandlad. Sotoudeh greps vid begravningen av Armita Garawand, en 17-åring som avled efter att ha blivit konfronterad av moralpolisen i Teherans tunnelbana tidigare i oktober. Nasrin Sotoudeh har arbetat för mänskliga rättigheter och belönades år 2012 med Europaparlamentets Sacharovpris. Det är inte första gången Sotoudeh grips, och år 2018 satt hon i fängelse efter att ha försvarat en kvinna som greps för att ha demonstrerat mot den obligatoriska huvudduken i Iran. År 2019 dömdes hon till 12 års fängelse för att ha ”uppmuntrat korruption och utsvävningar”, men släpptes tidigare i år. Gripandet bekräftas av den regimkontrollerade nyhetsbyrån Fars.