Den nya rapporten från Jämställdhetsmyndigheten visar att svenska män oftare tar på sig sporadiska arbetsuppgifter, såsom att installera teknik eller måla väggarna, medan kvinnor hanterar det dagliga arbetet. En undersökning från 2021 visar också att kvinnor i genomsnitt spenderar två timmar och 40 minuter per dag på rutinmässiga hushållssysslor, medan män bara lägger en timme och 53 minuter.
Enligt rapporten förväntas kvinnor hantera både betalt och obetalt arbete, vilket kan påverka deras ekonomiska självständighet och möjlighet till egenutveckling och samhällsdeltagande. En person som känner igen sig i detta är Elif Ayhan från Stockholm.
Även yngre kvinnor är mer upptagna med hemarbetet. Kvinnor lägger också ner mer tid på att ta hand om sina egna barn. När föräldrar separerar är det oftare mammorna som får huvudansvaret för barnen. Kvinnor tar också hand om äldre, sjuka eller funktionsnedsatta anhöriga i större utsträckning än män.
En följd av detta är att kvinnor har mindre tid för arbete utanför hemmet och därmed mindre disponibel inkomst. Kvinnors hälsa påverkas negativt av detta så kallade ”dubbeljobb”.
Det är alltså fortfarande vanligt att kvinnor arbetar mer i hemmet. Rapporten visar att även yngre kvinnor får ta på sig fler uppgifter. Pappan och maken Per Mortensen säger att de överraskas över att deras barn fortfarande befinner sig i samma mönster.
För att lösa detta problem och öka jämställdheten i hemmen föreslår rapporten att en ny jämställdhetsbonus införs, vilket kan ge föräldrar incitament att dela lika på föräldrapenningen.
Att öka jämställdheten i det egna hemmet är inte alltid enkelt. Syskonen Astrid och Harald Regild anser att det är orättvist om någon arbetar i hemmet medan någon annan slipper. De föreslår att man kanske kan dela upp ansvaret, liknande deras föräldrar har gjort, där mamma och pappa byter varje vecka och barnen slipper helt.
Källa: http://exempelartikel.se/artikel123456