Nouveau musée : ”Le cœur du monde francophone”Frankrikes president Emmanuel Macron har invigt ett museum över det franska språket i staden Aisne. Han hoppas kunna säkra sitt namn i historieböckerna med projektet. Museet, med namnet ”La Cité internationale de la langue francaise”, ligger på renässansslottet Chateau de Villers-Cotterets ägor. Macron betonade att det franska språket är grunden för landets relation till omvärlden. Från Franska akademien har det kommit varningar om att språket riskerar att förlora i styrka på grund av anglicismer som smyger sig in i vardagsspråket. Valet av plats för museet är också symboliskt eftersom det var i Chateau de Villers-Cotterets som franska blev landets officiella språk år 1539. Macron är inte den första franske presidenten som försöker säkra sin plats i historieböckerna genom att initiera storslagna museiprojekt. Tidigare presidenter som Georges Pompidou och Francois Mitterrand har också arbetat för att skapa betydelsefulla kulturinstitutioner.