”Rädsla präglade många under tiden med landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson”I sin senaste bok ”Skam den som ger sig” avslöjar Charlotte Kalla att hon tror att astmamedicin kan ha orsakat hennes förmaksflimmer i Ruka 2016. Den dåvarande landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson förklarar varför han tror att detta inte var känt tidigare.

Andersson berättar för SVT Sport att det rådde ett väldigt känsligt klimat kring ämnet vid den tiden. Astma inom skidsporten var och är fortfarande ett kontroversiellt ämne och det fanns en rädsla för att det skulle påverka utövarnas rykte och framgång.

Enligt Andersson var Kallas förmaksflimmer ett stort mysterium och de hade svårt att hitta orsaken till det. Han försökte tänka ut olika teorier, men astmamedicin var inte något som de övervägde vid den tiden.

Andersson menar att om Kalla hade delat dessa misstankar tidigare, så kanske de hade undersökt sambandet mellan astmamedicin och förmaksflimmer tidigare. Men i den känsliga situation som rådde, valde Kalla att inte prata om det.

Ett år efter händelsen fick Charlotte Kalla diagnosen förmaksflimmer och det var då som hon började ifrågasätta om astmamedicinen hade något att göra med det. Hon har nu valt att skriva om det i sin bok för att belysa ämnet och få en öppen dialog om astma inom idrotten.

Per Andersson avslutar med att säga att det är viktigt att lära sig av historien och vara beredd att tänka nytt och öppet för att kunna hjälpa idrottare på bästa möjliga sätt.