Huawei, det kinesiska företaget, introducerar en ny telefon – hyllas som en revolution för chipindustrin.Huawei har drabbats hårt av amerikanska sanktioner riktade mot Kinas tech-industri. Den nya telefonen har förbryllat experter både inom och utanför Kina, och det pågår heta diskussioner om ifall Kina har fått tag på amerikansk teknologi eller om den kinesiska chip-industrin har tagit ett stort steg framåt.

Det finns frågor om vem som har tillverkat och designat chipet, samt vilken teknik som har använts. Investeringsanalytikern Chen Qi säger att han inte har några svar på dessa frågor, förutom att chipet definitivt är tillverkat i Kina. Dock är det en hemlighet vilka omständigheter och vilken teknik som har använts.

Enligt amerikanska Bloomberg har chipet tillverkats av den kinesiska chip-tillverkaren SMIC på en maskin från nederländska ASML.

Det pågår en kapplöpning mellan Kina och USA där Kina försöker komma ikapp USA och få tillgång till lika avancerade chip. Tilde Lewin, SVT:s Kina-korrespondent, säger att avancerade chip är centralt för framtidsteknik som AI och utvecklingen av vapensystem.

I och med lanseringen av den nya telefonen kommer anklagelser från USA om att Kina har brutit mot sanktioner för att tillverka ett så avancerat chip. Republikaner i USA kräver att Justitiedepartementet utreder företagsledarna i Huawei och chiptillverkaren SMIC, trots att det saknas bevis för deras påståenden.

Den snabba utvecklingen av avancerade chip väcker en diskussion om nationell säkerhet i USA. Det finns oro för att Kinas militär ska få tillgång till tekniken och utveckla användningen av AI inom militären.