Kenyas statsbesök tvingar Kung Charles att be om ursäktKrav på ursäkt från kung Charles under Kenyabesök

Innan kung Charles av Storbritannien landade i Kenya, framfördes krav på en ursäkt för övergrepp som begicks av det brittiska samväldet. Kenyas människorättskommission och personer som var involverade i kampen mot kolonialstyret på 50-talet är några av dem som framför kravet.

En av krigsveteranerna, Gitu Wa Kahengeri, som deltog i mau mau-upproret där cirka 10 000 människor dödades, uttrycker sin besvikelse över kung Charles tystnad under denna tid. Han menar att kung Charles kallade frihetskämparna terrorister, trots att de endast kämpade för sitt lands befrielse.

Storbritannien erkände 2013 översynderna och betalade 20 miljoner pund till offren för dessa övergrepp, enligt BBC. Men många kenyanska individer anser att enbart erkännande inte är tillräckligt och kräver en officiell ursäkt.

Under sitt besök i Kenya kommer kung Charles att träffa unga kenyaner inom teknikbranschen och fokusera på förnyelsebar energi. Detta tolkas som att kung Charles föredrar att fokusera på framtiden istället för det förflutna.

Buckingham Palace har i ett uttalande betonat att kung Charles kommer att ta tid under sitt besök för att förstå det lidande som det kenyanska folket har upplevt under den här perioden.

Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent, berättar i klippet ovan hur besöket mottas av kenyanerna och vad det betyder för kung Charles.