Döden för mannen med inopererat grishjärtaEn 58-årig man i USA har avlidit närmare sex veckor efter att ha fått ett genmodifierat grishjärta transplanterat. Lawrence Faucette blev den andra personen i USA att genomgå detta experimentella ingrepp i september förra året. Under den första månaden verkade hjärtat fungera bra och vara friskt, men sedan började kroppen visa tecken på organavstötning. Faucette bedömdes som olämplig för att få ett människohjärta inopererat på grund av sina hjärt- och kärlsjukdomar samt tidigare problem med inre blödningar. Han hade hoppats på att detta skulle vara hans sista chans att hjälpa andra, enligt hans änka. Läkare vid University of Maryland School of Medicine genomförde det första ingreppet med ett genmodifierat grishjärta i januari 2021. Den första patienten, David Bennet, överlevde i två månader efter ingreppet. Läkarna har tagit lärdom av det första försöket och förbättrat virustestningen efter att ha hittat spår av ett grisvirus i organet. Forskare hoppas att xenotransplantationer, där djurorgan genetiskt modifieras för att bli mer mottagliga för människokroppen, ska kunna kompensera för bristen på mänskliga organdonationer i framtiden.