Hur kan den framtida kamouflagen påverka striderna?Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Linköping har köpt in en uppblåsbar modell av en rysk stridsvagn för att använda i olika tester. Enligt forskningsledaren Hans Kariis tillverkas dessa modeller av samma företag som tillverkar hoppborgar.

Anledningen till att de inte har en modell av en svensk stridsvagn är att motståndaren skulle kunna lära sig skillnaden mellan riktiga mål och skenmål. Skenmål används framgångsrikt i kriget i Ukraina för att få motståndaren att slösa ammunition på falska mål. FOI tror att skenmål kan ge ett relativt bra skydd till en låg kostnad, och att det kan vara användbart för Sverige.

Samtidigt bedriver FOI forskning om nya material för kamouflage. Med det säkerhetspolitiska läget och användningen av nya vapensystem, satelliter och drönare har ett bra kamouflage fått mycket hög prioritet. Intresset för kamouflage ökar både i Sverige och utomlands.