Lyckligare än tidigare generationer: 70-åringar trivs bättreEn ny studie visar att dagens 70-åringar är lyckligare, mer vältränade och har bättre minne än tidigare generationer. Studien, som kallas H70, har följt 70-åringar födda från sekelskiftet och framåt under en lång tid. Enligt seniorprofessorn Ingmar Skoog, som leder studien, mår dagens 70-åringar i genomsnitt lika bra som en 50-åring gjorde på 1970-talet.

Studien pekar på flera faktorer som kan förklara varför dagens äldre mår bättre än tidigare generationer. Bland annat har arbetsvillkoren förbättrats och arbetstimmarna har minskat. Dessutom har användningen av penicillin inom sjukvården sedan 1940-talet haft en stor effekt på både den mentala och fysiska hälsan.

H70-studien har pågått sedan 1971 och undersöker deltagarnas fysiska och psykiska hälsa genom både tester och uppföljningar under flera år. Den senaste undersökta gruppen föddes på 1940-talet och för närvarande undersöks 50-talisterna.

Artikeln innehåller också en bild och en knapp för delning och sparande av artikeln.