Ministrar bojkottar spanska prinsessans trohet i ”Här svär””Idag inleder jag mitt åtagande att tjäna alla spanjorer med respekt och lojalitet. Det är en stor ära och jag ber om ert förtroende, precis som jag har satsat mitt förtroende i vår nations framtid.”

Så uttalade Spaniens presumtiva drottning, kronprinsessan Leonor, när hon och kungafamiljen svor trohet till den spanska konstitutionen i landets parlament.

Ceremonin har dock överskuggats av politisk konflikt. Den spanska premiärministern, socialdemokraten Pedro Sanchez, deltog i ceremonin och välkomnade Leonor som kronprinsessa. Samtidigt valde tre ministrar i hans regering att bojkotta ceremonin i protest mot monarkin.

Socialminister Ione Belarra och jämställdhetsminister Irene Montero från vänsterpartiet Podemos valde att inte närvara. Det gjorde också konsumentminister Alberto Garzón, partiledare för det radikala vänsterpartiet Izquierda Unida.

Jämställdhetsminister Montero säger i ett uttalande att hon och hennes parti kommer att motarbeta monarkin och att kronprinsessan kommer att bli drottning.

”Monarkin som institution och dess ärftliga princip är inte bara från en annan tid, den är också oförenlig med demokrati”, skriver hon.

Flera parlamentsledamöter från regionala partier bojkottade också ceremonin, inklusive de katalanska partierna ERC och Junts.

Även de baskiska partierna PNV och Bildu, samt det galiciska partiet BNG bojkottade och i ett gemensamt uttalande skrev de att de inte erkänner monarkin och anser att den är ett arv från diktaturen.

Denna handling har fått hård kritik, inklusive från Santiago Abascal, ledaren för högerpartiet Vox, som i ett inlägg på X kallar den spanska premiärministern Pedro Sanchez för en förrädare som stöds av ”Spaniens fiender”.