Norge tar egna steg i kriget: ”Principiellt”Norges statsminister Jonas Gahr Støre välkomnar Sveriges statsminister Ulf Kristersson till ett möte i Oslo för att diskutera situationen i Israel och Gaza. Norge har anklagat Israel för att ha passerat en gräns och väljer en annan diplomatisk väg än sina nordiska grannar för att undvika dubbla måttstockar. Sveriges hållning väcker förvåning i Israel. Norge kräver en omedelbar humanitär vapenvila medan Sverige manar till varsamhet och ”vill inte vara domare i enskilda händelser”.
Vid Nordiska rådets möte i Oslo var länderna överens om att det bör ske en ”humanitär paus” i Gaza, men Norge gick ett steg längre och röstade för en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s generalförsamling i helgen. Norge anser att det är viktigt att visa att väst inte har dubbla måttstockar när det gäller att kritisera Ryssland och Israel.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström har tidigare beskrivit Israels militära svar som ”proportionerligt”, men reviderade senare sin ståndpunkt. Norges statsminister Jonas Gahr Støre anser att Israel har passerat gränsen för proportionellt svar och att civila måste skyddas enligt folkrätten.
Norge har historiskt spelat en viktig roll i konflikten mellan Israel och palestinierna och har kommunicerat mer med Hamas än vad EU-länderna har gjort. Norge vill upprätthålla kommunikationen med de arabländer som stöttar FN-resolutionen om eldupphör. Norges regeringsparti Arbeiderpartiet har goda relationer med palestinska Fatah, men politisk färg bedöms inte vara avgörande för Norges engagemang i konflikten.