Expertens varning inför allhelgonahelgen – Corona fall fördubblasAntalet bekräftade covid-19-fall har ökat med hundra procent på tre veckor. Statsepidemiologen Magnus Gisslén förklarar att detta inte är oväntat på grund av årstiden och det ökade antalet luftvägsinfektioner. Trots att covid-19 inte längre betraktas som en allmänfarlig sjukdom betonar Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, att pandemin inte är över och att vaccination fortfarande är viktigt för att minska risken för allvarlig sjukdom och avlasta sjukvården. Inför den kommande allhelgonahelgen varnar Arnberg för att fortsätta vara försiktig i mötet med äldre och personer med underliggande sjukdomar. Han betonar dock att friska personer kan träffas, men att det är klokt att vänta med att träffa riskgrupper om man själv är sjuk eller bara har milda symptom. Trots ökningen finns det ingen generell uppmaning att testa sig vid förkylning eller liknande luftvägssymtom, enligt Gisslén.