Max har upptäckt droger och vapen till ett värde av miljontals kronorLabrador retrieverhanen Max har blivit utnämnd till Årets narkotikasökhund 2023 för att ha hittat narkotika och vapen till ett värde av över 100 miljoner kronor. Max kom från Storbritannien till Sverige som ettåring och hamnade hos sin förare Frida Hessbo i Skåne. Redan vid två års ålder klarade Max certifieringen till sökhund och har sedan dess haft en framgångsrik karriär hos tullen i Skåne.

Max är tränad att söka efter vapen, narkotika och ammunition och har visat en stor arbetsvilja och entusiasm för sitt jobb. Utöver att bevaka gränsen i Sverige representerar Max och Frida även landet i ett EU-samarbete mot organiserad brottslighet. De har bland annat tränat vid gränsen till Ukraina där det finns en stor mängd vapen i omlopp.

Max har gjort flera betydande beslag, inklusive att hitta en stor mängd narkotika i en dieseltank på en lastbil och att hitta nio vapen i en bilkaross. Juryn motiverade utnämningen genom att beskriva Max och Frida som förebilder för sitt engagemang, entusiasm och skicklighet. De stödjer och hjälper även sina kollegor att utvecklas och representerar Tullverket i EU-samarbetet mot organiserad brottslighet.