Hur knarkkungens flodhästar ska stoppas



Colombia ska försöka ta kontroll över flodhästarna som är ättlingar till kokainbossen Pablo Escobars flodhästar. Flodhästarna förökar sig i en rasande takt och har inga naturliga fiender i landet. De har förklarats invasiva och hotar ekosystemet. Myndigheterna uppger att det idag finns 169 flodhästar i landet och om inga åtgärder vidtas kan populationen växa till 1 000 djur år 2035. För att stoppa spridningen kommer man i första steget att sterilisera 40 djur om året. Steriliseringen är dyr och har stora risker för både djuren och människorna som utför ingreppen. Regeringen håller även på att vidta åtgärder för att kunna flytta flodhästarna till andra länder, och man utvärderar nu möjligheten att skicka 60 flodhästar till Indien. Som en sista utväg överväger man även möjligheten att avliva dem. På 1980-talet smugglade Pablo Escobar in fyra flodhästar till Colombia och när han sköts ihjäl övergav han dem. Sedan dess har flodhästarna förvildats och förökat sig i landet.