I Gävleborg är Pelle Svanslös en självklar favoritLäslusten minskar i hela Sverige, men enligt en barnboksapp läser barnen i Gävleborg 24 procent mer än genomsnittet i landet. Särskilt populära är böckerna om Pelle Svanslös, där barnen i länet läser om Uppsalakatten nästan dubbelt så mycket som resten av landet, nämligen 88 procent av tiden.

En intervju med 9-åriga Julia avslöjar att hon läser varje dag, men bara läser Pelle Svanslös ibland. Det är intressant att jämföra med Uppsala län, där man läser färre Pelle Svanslös-böcker än genomsnittet.

Det mest intressanta är att Sveriges största Pelle-fan faktiskt bor i Gävleborg. En person i undersökningen uppgav att de läser Pelle Svanslös i 250 minuter varje vecka, vilket motsvarar 35 minuter om dagen. Om du också är en av Sveriges största Pelle Svanslös-fan, uppmanas du vänligen att kontakta gavleborg@svt.se.