Titeln görs om till: SVT:s korrespondent om Hizbollah-ledarens tal: ”Minskad risk för inblandning”I sitt tal på fredagen uttryckte Hassan Nasrallah, ledaren för den terrorstämplade shiamilisen Hizbollah, att ”Al-Aqsa-flodvågen”, namnet på terrorattackerna mot Israel, har spridit sig till flera fronter. Han uppmanade också de som vill undvika ett regionalt krig att agera omedelbart, enligt Al Jazeera.

Huvudbudskapet från Hassan Nasrallah var att Hamas attack mot Israel den 7 oktober var en självständig handling från Hamas sida. Han hävdade att varken Hizbollah eller Iran var inblandade, enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hävdade Hizbollah-ledaren också att USA är helt ansvarig för kriget i Gaza. Han hyllade också de ”fallna martyrer” som har kämpat mot Israel och syftade på de civila som har dött i konflikten.

SVT:s utrikesreporter, Bert Sundström, tolkar talet som ett försök att förena stödet för Hizbollah med stödet för palestinierna för att bibehålla starkt motstånd mot Israel. Han noterade också att det kan vara ett tecken på svaghet att Hizbollah förstår att de inte kan vinna genom att aktivt delta i kriget.

Hizbollah har genomfört attacker mot Israel från Libanon nästan dagligen sedan den 7 oktober.