Propaganda: Mänskliga sköldar – En manipulationsteknikIsrael anklagas för att använda civila som människosköldar, samtidigt som Hamas anklagas för samma sak. Den internationella kritiken mot Israel växer i takt med att dödssiffran i Gaza ökar. Det har rapporterats att nästan 4 000 barn har dödats i konflikten enligt hälsomyndigheterna i Gaza. Det har också påståtts att Hamas förvarar gisslan i sina tunnlar och placerar militära mål nära civila byggnader. Israel har också anklagat Hamas för att bygga en kommandocentral under ett sjukhus i Gaza.

Professor Isabell Schierenbeck vid Göteborgs universitet menar att att prata om civila dödsfall är en del av propagandakriget. Hon säger att det är svårt att avgöra i vilken utsträckning Hamas användning av civila som mänskliga sköldar är en medveten strategi. Schierenbeck har också påpekat att både stöd för Hamas och för Israel minskar när fler palestinier dör i konflikten.

Forskaren Anders Ekholm vid Försvarshögskolan säger att användningen av civila som mänskliga sköldar är en del av Hamas strategi för att kunna mäta sig med Israel. Han hävdar också att Israel har något att vinna på att anklaga Hamas för att använda civila som mänskliga sköldar, eftersom det ger dem en ursäkt för att anfalla Gaza.

FN har kritiserat Israel för att uppmana civila att evakuera norra Gaza, eftersom det inte är realistiskt för så många människor att evakuera på kort tid. Schierenbeck säger att civilbefolkningen befinner sig i en extrem situation och kan inte vara säkra någonstans i Gaza.

Enligt folkrätten är det förbjudet att anfalla civila under väpnade konflikter och de måste skyddas. Det är också förbjudet att använda civilbefolkningen som mänskliga sköldar för att försvara sig mot anfall.