Var beredd på extrema väderförhållanden: risk för 50 millimeter snö och regnI Hudiksvall har det regnat mycket under det senaste dygnet med nästan 40 millimeter nederbörd. Dessutom förväntas det mer nederbörd på flera ställen i Sverige under helgen.

SMHI har utfärdat flera vädervarningar på lördagen. En röd varning gäller för höga flöden vid kustområdet i Gävleborgs och södra Västernorrlands län. SMHI varnar för extremt höga strömhastigheter i vattendrag, med flöden som bara förekommer i genomsnitt vart 50:e år. Denna varning gäller fram till måndag och det förväntas att det kan komma upp till 50 millimeter nederbörd i form av både snö och regn.

På lördagen gäller också snövarningar i delar av Norrland tillsammans med hård blåst, vilket kan leda till oframkomliga vägar och elavbrott.

Dessutom drabbas stora delar av länen Dalarna, Örebro, Västmanland, Uppsala och Stockholm av nederbörden. SMHI har utfärdat en gul varning för höga vattenflöden där.

I östra delarna av landet kan det komma upp till 30 millimeter nederbörd i form av regn och snö på redan fuktig mark. Det finns risk för översvämningar i anslutning till vattendrag och vägar.

Nederbörden ser ut att avta först på söndagen, men molnigheten fortsätter.