FN larmar om att opiumproduktionen i Afghanistan minskar dramatisktOdlingen av vallmo och produktionen av opium har minskat betydligt i Afghanistan sedan talibanerna förbjöd odlingen förra året. Enligt en rapport från FN sjönk odlingen med 95 procent och produktionen av opium minskade från 6 200 ton till 333 ton. Detta kan få allvarliga konsekvenser för Afghanistans lantbrukare, varnar FN:s kontor för narkotika och brott (UNODC). Istället för att odla den lönsamma grödan tvingas lantbrukarna nu odla mindre lönsamma grödor, vilket kan leda till humanitära konsekvenser för de utsatta områdena på landsbygden. Vallmoodlingen stod förra året för en betydande del av värdet på landets jordbrukssektor. Dessutom har tillverkningen av metamfetamin i landet ökat, vilket gör Afghanistan till en av de snabbast växande producenterna av drogen i världen.