Livet i Gaza stad är en dödsfälla för varje individIsraeliska militären öppnar en väg söderut från norra Gaza under fyra timmar och uppmanar alla att ta tillfället i akt. Försvarsministern varnar för att alla i Gaza stad riskerar sina liv och uppmanar dem att följa israeliska instruktioner. På lördagen öppnade IDF vägen under tre timmar, men hävdar att Hamas attackerade dem och försökte hindra invånarna från att ta sig därifrån. Strider och bombningar pågår i norra Gaza och IDF har omringat staden i offensiven mot Hamas. USA:s försök att få till humanitära pauser har inte lyckats och de eftersträvar inte en vapenvila då de anser att det skulle gynna Hamas. Sedan krigets början har över 9 400 palestinier dödats och omkring 1 400 israeler har dödats, de flesta av dem civila. Ungefär 1,5 miljoner av Gazas invånare har tvingats lämna sina hem och blivit internflyktingar. Över en halv miljon av dem har sökt skydd i FN-organet Unrwas anläggningar i den södra delen av Gaza.